Sürücü kurslarına kayıt şartları, sürücü kursu kayıtları.
Yaş bakımından;
Deneyim bakımından;
(Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim ve öğretim kurumları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okulu, astsubay meslek yüksekokulu ve astsubay temel kursunda eğitim gören veya buralardan mezun olanlar ile üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokullarından mezun olanlar bakımından “A”, “C”, “D” ve “D1” sınıfı sürücü belgesi için yukarıdaki “Yaş bakımından” bölümünde öngörülen yaş şartı 20 olarak uygulanır ve bu maddede öngörülen deneyim şartı aranmaz.)
Diğer şartlar;
Yabancı uyruklu kursiyerlerden;
Sınav Başvuru Şartları
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik;
Madde 83 ‒ Zayi edilen veya yıpranan sürücü belgelerinin yenisinin düzenlenmesi için belge sahibinin dilekçe ile herhangi bir tescil kuruluşuna veya dış temsilciliklerimize müracaat etmesi, sürücü belgesinin geçerlilik süresinin sona ermemiş olması, geçerlilik süresi sona ermiş ise yenileme şartlarının sağlanmış olması, sürücü belgesi alma şartlarının kaybedilmemiş olması ve gerekli diğer bilgi ve belgelerin ibrazı zorunludur. Zayi veya yıpranma nedeni ile sürücü belgesi düzenlenmesi sırasında sürücü belgesinin geçerlilik süresinin uzatılmasının talep edilmesi halinde bu Yönetmeliğin 87 nci maddesindeki yenileme şartları aranır.
Müracaatın yapıldığı tescil kuruluşunca sürücü belgesi ile ilgili bilgisayar kayıtlarından müracaatın kontrolü yapılır. Ancak, bilgisayar kayıtlarında sürücü belgesi sahibi olduğuna dair kayıt bulunmayanlar ile beyan ettikleri bilgilerle ilgili kayıtlar arasında farklılık arz edenlerin durumu ilgili tescil kuruluşundan en seri şekilde sorulur ve alınacak cevaba göre işlem gerçekleştirilir.
Müracaatı tamamlananlara sürücü belgeleri teslim edilinceye kadar araç kullanabilmeleri için 15 gün süreyle geçerli olmak üzere (Ek-50) deki “Sürücü Belgesi Yerine Geçen Geçici Belge” verilebilir. Sürücü belgesinin ilgilisine teslim edilmesi ile birlikte geçici belge hükümsüz sayılır.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik;
Madde 87 ‒ M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir.
Belgelerin yenilenmesi işlemleri belge sahibinin herhangi bir trafik tescil kuruluşuna veya dış temsilciliklerimize müracaat etmesi suretiyle yapılır. Müracaat sırasında;
gereklidir. Bu şekilde yenilenen sürücü belgeleri için harç alınmaz.
Yenileme müracaatı sırasında eski sürücü belgesi geri alınır. Müracaatı tamamlananlara sürücü belgeleri teslim edilinceye kadar araç kullanabilmeleri için 15 gün süreyle geçerli olmak üzere “Sürücü Belgesi Yerine Geçen Geçici Belge” (Ek-50) verilebilir. Sürücü belgesinin ilgilisine teslim edilmesi ile birlikte geçici belge hükümsüz sayılır.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik;
Madde 85 ‒ Araçları sürme yetkisi;
sınıfı sürücü belgeleri ile kullanılan araçlar da sürülebilir.
2016 yılından itibaren ise ilk defa sınava girecek kursiyerler sertifika türlerine göre; “M”, “A1”, “A2”, “A”, “B1”, “B”, “D1”, “D”, “C1”, “C” ve “F” sertifika sınıfı türlerine ait;
derslerinden sorumlu olacaktır.
Ehliyet Sınavında Kaç Soru Sorulmaktadır?
Sertifika Türü | İlk Yardım | Trafik ve Çevre | Araç Tekniği | Trafik Adabı | Toplam Soru |
Tümü | 12 | 23 | 9 | 6 | 50 |
Bunun yanında doğru anlaşılması gereken diğer bir konu ise “saat” kavramıdır. Yönetmeliği göre ifade edilen saat kavramı ders saati şekliyle anlaşılmalıdır. Bir ders saati toplam 50 dakikadır.
Ehliyet alırken değil ama ehliyette yükselmek isterken sürücülerden belli bir deneyim sahibi olması beklenir. Farklı ehliyet gurupları için istenen deneyim şartları şunlardır:
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre ehliyet başvurusu yapılırken adli sicil kaydı istenir. Kapsamlı bilgiyi 76.madde şu şekilde özetler:
Türk Ceza Kanunu’nun 188, 190 ve 191. maddelerinde belirtilmiş suçlardan hüküm giymemek, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 4. maddesinin 7. fıkrasındaki suçları işlememek, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’un 12. maddesinin 2. ve takip eden fıkralarındaki suçları işlememiş olmak.
2020 yılında uygulanacak yeni zamlı tarifeler alt kısımda listelenmiştir.
Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 13+2 TL’dir.
*Eski tip ehliyetini kaybedenlerin veya çaldıranların yeni tip ehliyet almak için ödeyecekleri ücret 13+2 TL’dir.
**Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 200+37 TL’dir.
* 01/01/2016 tarihinden sonra yeni tip ehliyet almamış kişiler ehliyet yenileme, kayıp, zayi, çalıntı durumlarında 15 TL yenileme ücreti öderler.
** Yeni tip ehliyetler 01/01/2016 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlanmıştır. Bu tarihten sonra ehliyet alanların ehliyeti yeni tip ehliyettir. Yeni tip ehliyet alanlar daha sonra ehliyet yenileme, kayıp, zayi ve çalıntı durumlarında 237 TL Harç+Değerli Kağıt ve Vakıf Payını öderler.
Yenileme işlemleri için ödenecek harç ücretlerini bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Maliye bakanlığı ve Trafik vakfınca protokol yapılmış ödeme yapılabilen bankalara ödeme yapılacaktır. Ayrıca İnternetten ödeme de yapabilirsiniz.
Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir. Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz. Bu nedenle eğer randevularda boşluk bulamıyorsanız müsait bir nüfus müdürlüğüne de başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca randevular hem internetten hem de Alo 199 nüfus müdürlüğü destek hattından da gerçekleştirebilirsiniz.
Şu an için ehliyet yenileme son başvuru tarihi 31.12.2022′dir. Eski ehliyetinizi değiştirmek istemiyorsanız üstte belirtilen son tarihe kadar değiştirme zorunlu değildir. Belirtilen tarihe kadar eski ehliyetinizi kullanabilirsiniz.
Yeni mevzuatla birlikte ehliyetini yenileyeceklerin sürücü olur sağlık raporu alması gerekmektedir. Bu bir zorunluluktur. Sürücü olur sağlık raporunu aile hekiminden, devlet hastanelerinden, özel poliklinik veya hastanelerden alınabilmektedir. Hekimlerin sürücülerin sağlık durumlarıyla tereddüt etmesi durumunda ilgili bir üst sağlık kuruluşuna yönlendirme durumları bulunmaktadır.
Ayrıca değişen mevzuatla birlikte sağlık raporuyla ilgili yeni bir durum daha oluştuğunu belirtmek isteriz.
Örnek-1: Örneğin B sınıfı ehliyetiniz var diyelim. 11/06/2020 tarihinde ehliyetinizi yenilediğinizi düşünelim. Bu durumda en son 11/06/2030 tarihinde tekrar ehliyetinizi yenilemeniz gerekecek. Yani sürücü belgenizin geçerliği 10 yıl olacak. 10 yıl sonra tekrar sağlık raporu alıp, harç ve değerli kağıt ücretlerini ödeyerek sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekecektir.
Örnek-2: C sınıfı ehliyetinizin olduğunu varsayalım. Bu 22/07/2020 tarihinde ehliyetinizi yenilediğinizi var sayarsak 5 sene sonra yani 22/07/2025 tarihinde tekrar ehliyetinizi yenilemeniz gerekecektir.
Örnek-3: Örneğin C sınıfı ehliyetiniz var, bu durumda zaten haliyle B sınıfı ehliyetiniz de olmuş oluyor. B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl C sınıfı ehliyetin 5 yıl olduğunu belirtmiştik. Siz eğer C sınıfı ehliyetinizi kullanmayacaksanız sadece B sınıfı ehliyetinizi kullanacaksanız bu durumda ehliyet yenilemenize gerek kalmıyor.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek,
C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 76. maddesine göre belirlenen ehliyet alma şartlarını karşılayan sürücülere, sürücü belgesi verilmektedir. Ehliyet almak için aşağıdaki şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir;
Sürücü belgesi alma şartlarında ilk sırada yer alan yaş şartı, çeşitli ehliyet sınıfları için farklıdır. Ehliyet sınıflarına göre belirlenen minimum yaş sınırları aşağıdaki şekildedir;
Sürücü belgesi almak için adaylar araç kullanabileceklerine dair sağlık raporlarını kayıt sırasında yanlarında getirmelidirler. Sağlık raporu sürücü kursuna kayıt olurken değil, ehliyet için başvuru yaparken gereklidir. Diğer şartlar sağlandığı halde sağlık raporu olmayan sürücü adaylarına ehliyet verilmemektedir.
Sürücü adayları ehliyet alabilmek için Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yer alan suçlardan hiçbirini işlememiş olmamalıdır. Yönetmelikte bulunan ve adli sicil kayıtlarında olmaması gereken suçlar şunlardır;
Adaylık süresi kaç yıldır?
Stajyer ehliyet süresi 2 yıldır.
– Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, üstte belirtilen stajyer ehliyet süresi boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekecektir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.
Sık yapılan hataların ceza puanları:
– Trafikte seyrederken telefonla konuşmak : 10 Ceza puanı
– Kırmızı ışıkta geçmek : 20 Ceza puanı
– Emniyet kemerini bağlamamak : 15 Ceza puanı
– Hız sınırını aşmak : 10 Ceza puanı
– Muayenesiz araç kullanmak : 10 Ceza puanı
– Park yasağına uymamak : 20 Ceza puanı
– Yayaların geçiş üstünlüğü olan yerlerde, yayalara izin vermemek : 20 ceza puanı
– Şerit izleme kurallarına uymamak : 20 Ceza puanı
Yorum: 75 ceza puanına ulaşmak, 3-4 hata yapmanız durumunda gerçekleşebilir (Yapılan hatanın ceza puanına göre).
-İki yıl boyunca ;
-Üç kez trafik ışıklarının ihlal edilmesi,
-Hız limitlerinin üç defa ihlali,
-Sağa- sola, dönel kavşaklarda yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkının 3 defa ihlal edilmesi,
-Okul geçitlerinde öğrenci geçişlerinin ihlal edilmesi,
-Emniyet kemerinin 3 defa takılmaması,
-Araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promil alkol ile yakalanmak,
-Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında asli kusurlu olmak durumlarında sürücü belgesi iptal edilir.
Not: Yönetmelikteki en katı madde alkol üzerinedir. Yönetmelikte açıkça sürücü adaylarının kesinlikle 0,20 promil üstünde olacak şekilde alkollü araç kullanmaması istenmektedir.
– Normal bir sürücü için yasada: “100 Ceza puanına ulaşan şoförün 2 ay belgesi alınır. Kurs eğitimi alır. İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir.
– Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.
İnsanlarda şöyle bir algı oluştu aday sürücü ehliyetlerinin farklı olacağı zannediliyor. Hayır öyle bir durum yok. Hatta ehliyetler üzerinde sizlerin aday sürücü olduğunuzu işaret eden herhangi bir ibare dahi bulunmuyor. Sistemsel olarak emniyet kayıtlarında aday sürücü olduğunuzun bilgisi yer alıyor.
İki sene sonunda herhangi bir kusurunuz yoksa kendiliğinden aday sürücülüğünüz kalkacak. Kart yenilemenize gerek yok. Herhangi bir başvuru veya ücret ödemenize de gerek yok. Şu an için uygulama bu şekilde gelecekte değişip değişmeyeceğini birlikte göreceğiz.
E-devlet üzerine gelen bir hizmet sayesinde aday sürücülük durumunu ceza puanlarınızla birlikte görebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bu linkten e devlet sayfasını ziyaret ediniz. Aşağıdaki gibi bir ekran üzerinden adaylık durumunuzu görebilirsiniz.
Elektronik ehliyet sınavı için randevu alınmaktadır. Eğer kursiyer elektronik sınavdan başarısız olursa yeni bir sınav için en erken 15 gün sonra e-sınava girebilmek için randevu alabiliyor. Bir kursiyer en son katıldığı sınavdan sonra 45 Gün içinde elektronik sınava girmezse 1 hakkı yanmış oluyor. O yüzden en son girdiğiniz e-sınav tarihinde itibaren geciktirmeden elektronik sınava girmeniz gerekiyor.
Sınavı tamamlar tamamlamaz aynı saat içinde sonuçlarınızı alabiliyorsunuz. Sınavdan başarısız olan bir aday en yakın tarihe randevu alarak sonraki sınava başvuru yapabiliyor.
e-Sınav, basılı evrak kullanılmaksızın sınav uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin her türlü işlemin elektronik ortamda ve bilgisayarlar aracılığıyla yapıldığı sınavlardır. Sınavlar bilgisayar başında yapılıyor ve özel e-sınav yazılımıyla sorulara ileri-geri yapılarak seçeneklere işaretleme usulüyle cevap veriliyor.