06.09.2020 Direksiyon Sınavından Kareler

metropolissurucukursu
Ekim 17, 2020

Direksiyon Sınavında Araç Tanıma İle İlgili Sorulan Sorular

Direksiyon sınavının ilk birkaç dakikalık bir kısmını kapsayan bu bölümde sürücü adaylarına, araç içini ve dışını tanıma ile ilgili bir takım sorular yöneltilir.

  • Bu sorulardan ilkinde adaydan, araç lastik havasının yeterli olup olmadığının gözleri ile kontrol etmesi istenir. Yani sürücü adayından, aracın lastiklerinin yola çıkmak için yeterli olup olmadığı bilgisi sorulur. Adayların lastiklerin basınç değerini bilmesinde fayda var. Araç kitapçığında rahatlıkla yer alan ideal lastik değerleri aynı zamanda bazı araçların ön kapı bölgesinin iç kısmında da basın değerleri mevcuttur. Sınavdan önce adayların bu bilgileri öğrenmesinde fayda var.
  • İkinci olarak adaydan araç fren sistemlerini göstermesi istenir. El ve ayak olmak üzere iki farklı fren seçeneğinin yer aldığı araç sisteminde; aracı durdurmak amacı ile ayak freni kullanılırken, aracı eğimli olan kısımlarda kaldırmak ve sabitlemek amacı ile de el freni kullanılır. Genellikle sürücü koltuğunun sağ tarafında yer alan el freni, bazı araçlarda sol tarafta yer alabilmektedir.
  • Adaylara istenen bir başka davranış ise araçta yer alan bütün araç lambalarının açılıp kapatılmasıdır.
  • Bundan sonra ise adaydan istenen aracın yağ ve su göstergelerinin yerini göstermesi istenir. Aday hangi durumlarda bu göstergelerin tehlike arz ettiğini ifade etmeli.
  • Sinyal ikaz ışıklandırmaları çalıştırılacak. Bu ışıkların hangi durumlarda kullanılması gerektiği ve hangi durumlarda yasak olduğu bilinmelidir. Mesela sis lambaları yalnızca sisli havalarda kullanılmalıdır. Normal havanın hakim olduğu durumlarda sis lambası kullanmak yasaktır ve bu sebepten şoföre ceza uygulanır.
  • Aracın kaç vitesli olduğu bilinmelidir. Genellikle araçlarda 5 ileri 1 geri vites bulunurken bazı sın model araçlarda ileri vites sayısı 6 dır.
  • Gaz ve debriyaj pedalları gösterilecek. Sadece debriyaj için sol ayak kullanılırken, gaz ve fren pedalları için sağ ayak kullanılmaktadır. Otomatik vitesli araçlarda ise sadece gaz ve fren pedalları yer alırken, debriyaj pedalı bulunmaz. Dolayısı ile otomatik vites kullanan adayların sol ayaklarının boşta durması gerekir.
  • Akü yeri gösterilecek. Aracın ön kaputunda yer alan akünün üstündeki saydam alandan güç kontrolü yapılır. İyi durumdaki bir akü yeşil renkle, gücü azalan bir akü ise siyah renkle anlaşılır. Artı ve eksi olmak üzere iki farklı kutba sahip olan akünün sökülmesi gereken durumda ilk önce eksi kutup çıkarılır. Bir akünün kullanım ömrü ise ortalama 5 yıldır.
  • Adaydan yakıt göstergesindeki yakıt durum bilgisini anlatması istenir. Elektronik olanları hariç araç yakıt göstergesinde dört adet çizgi vardır. Araçta kalan yakıt miktarı; tam depo, yarım depo ve çeyrek depo gibi tanımlarla ifade edilir.
  • Direksiyon kumandalarının işlevi gösterilecek. Sinyal ışıkları, park lambası, far lambası ve selektör için kumandanın hangi yöne hareket ettirilmesi gerektiği sürücü adayları tarafından gösterilecek.
  • Adaydan istenilen bir başka davranış, araç kaputunu açarak motor ve soğutma yağı koyma yerlerini göstermesidir.
  • Aday araç bagajını açarak stepne (yedek teker), kriko, reflektör ve ilk yardım çantasının yerlerini gösterecek.
  • Dikiz aynalarını ayar yerleri aday tarafından gösterilecek.
  • Cam silecekleri için gerekli olan suyun konulacağı yer gösterilecek.
  • Araç içi ısıtma ve soğutma sisteminin yeri gösterilecek. Araçtan araca değişen bu yerler analog ve dijital olmak üzere ikiye ayrılır. Dijital sistemlerde değerler otomatik ekran üzerinde bulunur ve otomatik olarak çalışırken, analog sistemlerde ise çevirmeli anahtar kullanılır.
  • Araç silecek sistemi gösterilecek. Fasılalı, yavaş ve hızlı olmak üzere 3 farklı mod çalışan silecekler, yağış tipine ve miktarına göre farklı şekillerde çalıştırılır. Yağmurun ve karın az yağdığı hava şartlarında fasılalı mod kullanılır. Bu modda silecekler 1 ile 18 saniye arasında belli aralıklarla çalışır. Orta şiddette yağan kar ve yağmur durumlarında yavaş mod kullanılır. Yağışın çok hızlı olduğu durumlarda ise hızlı mod kullanılır.

Direksiyon Sınavı
21-22 OCAK 2023

Üye OlŞifremi Unuttum