- 9 ay önce
Direksiyon sınavı 35 dakika sürmektedir. İlk 5 dakikasında araç tanıma ile ilgili sorular sorulmaktadır. Aracın iç donanım ve motor kısımlarından soru sorulacak sorulardan 5 tanesine cevap veremeyenler sınavdan başarısız sayılacak.
– Sınav giriş belgenizi ve nüfus cüzdanınızı komisyon başkanına vererek imza tutanağını imzalayınız.
Not: Giriş belgesi ve kimlik olmadan sınava giremezsiniz. Yanınıza almayı sakın unutmayınız.
– Aynaları, koltuğu kendinize göre ayarladıktan sonra mutlaka emniyet kemerinizi takınız.
– Vites takılı durumdaysa, debriyaja basarak boşa alınız. Debriyaja basılı konumdayken kontağı çevirip araç çalışmaya başladıktan sonra anahtarı basmayı bırakınız.
– Gideceğiniz yöne göre sinyalinizi veriniz, frene basarak el frenini indiriniz.
– Ayağınız sonuna kadar debriyaja basılı haldeyken vitesi 1’e takarak kalkışınızı yapınız.
Heyecan Faktörü:
– Direksiyon sınavının en önemli değişkenidir. Sınava başlamadan önce mutlaka heyecanınızı yeniniz. Birçok adayın kalma sebebi direk ya da dolaylı olarak heyecandır. Sınav anında karşılaşılan en büyük sıkıntılardan biri adayın heyecandan titremesi ve neticesinde direksiyon tutuşu fren gaz ve debriyaj hakimiyeti azalmasıdır.
Direksiyon hakimiyeti:
– Direksiyonu vites değiştirmenin dışındaki zamanlarda tek elle tutmak hatalı bir davranıştır.
– Bir yerden dönüş yaparken, mevcut açıya göre bir yandan da direksiyon toplanmalıdır.
– Direksiyon özelliği gereği dönüş tamamlandığında kendini az da olsa toplayabilmektedir. Bu noktada direksiyona yardımcı olunuz ve dönüşünüzü tamamlayınız.
Yokuşta kalkış:
Komisyon üyelerinin dikkat ettiği diğer önemli bir husus yokuşta kalkıştır.
– %7 eğime sahip önceden belirlenmiş alanda durulur.
– 30 saniye bekledikten sonra, aracı geriye kaçırmadan kalkış yapılır.
– Kalkış yaparken el freni kullanılmaz.
– Eğer yokuşta stop ettirirseniz üzülmeyin. Direksiyon sınavında “2.defa” stop eden sınavdan başarısız kabul edilmektedir.
Geri-Geri Park Etme:
Park etme Sınavın en önemli değişkenlerinden biri olarak kabul ediyoruz. En çok aday ne yazık ki park yüzünden kalmaktadır.
– Park etme iki duba arasına yapılır.
– Dubalar arasındaki mesafe aracın uzunluğunun 1,5 katı kadar olmalıdır.
– Bunun yanında park alanları paralel çizgilerle belirlenmiştir.
– Bir hamlede iki duba arasına girilir, iki duba arasında en fazla 2 hamlede park gerçekleştirilir. Önemli olan park yerine geri geri gelirken bir defada yani ileri-geri yapmadan girmek gerekiyor. Park alanı içine girdiniz diyelim. Bundan sonra iki hamlede aracı düzeltebilirsiniz. Doğru park etme için tek hakkınız bulunuyor.
– Kaldırımla araç arasındaki mesafe 50 cm’den fazla olmamalıdır.
-Dubalara çarpmamanız ve kaldırıma çıkmamanız gerekiyor.
– “Geri geri giderken şeridini koruyarak köşeden sağa ya da sola dönemiyor.” Özetle geri geri gelirken “L” yapma anlamına gelmektedir. Direksiyon sınavının yapıldığı alanın niteliğine göre gerekli bilgiyi ve tecrübeyi usta öğreticinizden öğrenebilirsiniz.
Geri Geri gelme:
– Sürücü adayları önceden belirlenmiş alanlarda 25 metre şerit ihlali yapmadan çizgilere paralel geri geri gelmeliler.
– Vücut tam geriyi görecek şekilde döndürülür. ( Not: Geri geri gelirken kesinlikle kendinizi germeyiniz. Bu konuda sıkıntılarınız varsa mutlaka bunun üzerine çalışın. )
– Geri geri gelmeyi bitirmeden önünüze dönmeyin. Tam olarak araç durduğunda önünüze dönebilirsiniz.
– Geri geri gelirken önemli hususlardan biri direksiyonda hakimiyetidir direksiyonu sağa sola çok kırmadan istikametinizi bozmadan gelmeniz önemlidir.(Geri geri gelirken bazen yön kavramı karışabiliyor) Paralel çizgilerin dışına çıkmamalısınız.
Durma, Duraklama ,Takip Mesafesi , Aynalar, U Dönüşü ve Trafik İşaretleri
-Durma ve duraklama yapılacağı zaman aniden freni köklememek gerekiyor. Bu gibi bir tavır hem taşıdığınız yolcuları hem de trafiği tehlikeye düşürebilir.
-Öncelikle takip mesafesini mutlaka koruyun. 40 km hızla gidiyorsanız en az 20 metrelik bir ara bırakmanız gerekiyor. Ani bir duruş anında aradaki 20 metre rahatlıkla durmanızı sağlar ve kaza riskinizi en aza indirir.
-Sağa veya sola duraklama yaparken aynalardan yolun uygunluğuna dikkat etmelisiniz. Aynalar ayarlanırken ne çok dışı ne de çok içi görecek şekilde olmalıdır. Trafiğin akış durumunu kontrol etmek için ise arada bir iç dikiz aynanızdan da bakabilirsiniz.
-Işıklara yaklaştığınız zaman dikkatli olun. Kesinlikle kırmızı ışıktan geçmeyin. Işık olmayan bir kavşağa yaklaştığınızda diğer araçların geçiş üstünlüğüne öncelik verin.
-Arada bir yolun sağında ve solundaki levhaları mutlaka kontrol edin. Hız sınırlarına uyun ve yayalara müsaade ediniz.
-Özellikle sollamaya başlamadan sol aynaya , sollamayı bitirirken sağ aynayı kontrol etmeyi unutmayın.
– U dönüşü yapılmadan önce dönülecek tarafa doğru sinyal vermelisiniz kural olarak yerleşim yeri içinde 15 metre önceden sinyal verebilirsiniz. Eğer hızlıysanız U dönüşü yapmak kontrolü kaybettirir. Bu noktada hızınızı ve haliyle vitesinizi küçültün. Aynı zamanda U dönüşü yaptığınız yer kavşak ise veya trafik ışıkları varsa kural ihlallerinin de önüne geçmiş olursunuz.
-Adayın, 30 km hız ile giderken aniden frene basması istenmektedir. Ani freni, usta öğreticinizin öğrettiği şekliyle yapınız.Fren yaparken akan trafiği kontrol etmeyi unutmayınız.
Sinyaller:
– Dönüşlerde, sollamalarda, ilk kalkışta gideceğiniz yöne doğru mutlaka sinyal vermelisiniz.
– Park ederken, %7 eğimli alanda kalkış yaparken, geri geri gelirken dörtlüleri yakmayı unutmayınız.
– Sinyallerle işiniz bitince kapatmayı unutmayınız.
– Yokuştan inerken vitesiniz boşta olmamalıdır.
-Aniden durmanız gerektiğinde, vitesi bire düşürerek kalkış yapınız.
-Vites değiştirirken debriyaja tam basınız. Hiç bir zaman debriyajdan ayağınızı birden çekmeyin yoksa araç stop eder.
Direksiyon Sınavı’na geç kalırsam ne olur?
Sınava geç kalmamak için mutlaka en az yarım saat öncesinden sınav yerinde olmanız faydanıza olacaktır. Birkaç dakika bile geç kalsanız sınava alınmayabilirsiniz.
Direksiyon Sınavı’na kaç defa girebilirim ?
Mevcut yönetmeliğe göre direksiyon sınavına 4 defa girebilirsiniz. 4 defa girdikten sonra başarısız olursanız, zorunlu direksiyon eğitimlerini tekrar alarak 4 defa daha girebilirsiniz. Diyelim ki 8 defa direksiyon sınavından başarısız oldunuz bu durumda bütün ehliyet eğitimini baştan almanız gerekecek.
Direksiyon sınavı puanlaması nasıl olur?
Direksiyon sınavında herhangi bir puanlama yoktur.
– Direksiyon sınavında hiçbir hatanız yoksa sonuca BAŞARILI yazılır.
– Puanlama belgesinde renkli puanlama yapılmaktadır. Kırmızı renkli hatalarda tek seferde. Sarı renkli hatalarda 2 seferde. Mavi renkli hatalarda 5. seferde hata yapılırsa aday sonucuna BAŞARISIZ yazılır.
Ehliyet direksiyon sınav sonuçlarını ne zaman öğrenebilirim?
Son sürücü adayının sınavı 17:10 ‘da tamamlandığında komisyon üyeleri tutanaklarını tutarak bir üst komisyona teslim ederler.
Aynı gün sonuçlar belli olur. Sonuçlarınızı kurs müdürlüğümüzden ilk mesai gününde öğrenebilirsiniz. Direksiyon sınav sonuçlarını herhangi bir yerden sorgulayamazsınız.
Direksiyon sınavı ne zaman başlar?
Direksiyon sınavı ilk aday için 08:10’da başlar son aday 16:40’ta sınava alınır. Sınav 17:10’da biter. Her aday için 35 dakika sınav ve 5 dakika mola süresi vardır.
Direksiyon sınavı giriş belgemi nereden alabilirim?
Giriş belgenizi kursumuzdan en geç bir gün öncesine kadar kursumuzdan alabilirsiniz